LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan

fredag

14

oktober 2016

5

COMMENTS

Det går så bra med vår Stig

Written by , Posted in Stig-Vår Toy Pudel

img_9587

Busiga Stig ställde villigt upp framför kameran igår & man skulle kunna tro han inte gjort annat i sitt liv, dock var det väldigt spontant & som ni ser har frisyren trillat ner en aning….

Vilken pigg, glad, busig & härlig liten kille detta är!! Jag skall lova att underhållningen i huset är på topp om dagen. Med mindre han ligger & sover, så tok skrattar vi mest hela tiden av alla hans tokigheter. Leksakerna ligger strödda runt golven hela tiden, eller i soffan… I skrivande stund sitter jag i soffan med en svart hårboll, två olika tuggben, en pip gris, en tennisboll, husses toffel & en socka. Han är nyfiken & ser absolut allt, allt måste också smakas på & dras runt med.

Men himmel vad trött man är blir av att vara nybliven ”förälder”. Jag tog mig i igår att tänka att: –detta känns ju som första dygnen med ny baby i hus! Ni vet när man är i en liten trång bubbla där man bara vill vara & beskåda det vackra lilla nytillskottet, man planerar något så enkelt som en dusch minutiöst & man tänker måltider & blöjbyten (i vårt tillfälle turer ut). Det tar tid att låta känna varandra, lära alla signaler & bygga trygga band.

Det går jätte jätte bra med Stig alltså! Han verkar ha landat väldigt bra hos oss & är trygg. Han äter gott, så gott att jag faktiskt måtte titta på fodermärkets hemsida hur mycket han egentligen skall serveras & det var ju inte mycket. Mina hundar & katter har alltid haft fri tillgång till mat, men jag misstänker att Stig har varit van att äta till tider & lärt sig äta upp maten på en gång, så här måste jag tänka på att inte bara fylla på för att skålen är tom. Detta är ren lyx för oss, för Felix var ju så liten i maten & en evig oro med sitt kräsna sinne. Han måtte vi ju sitta på golvet & rulla torrfoderkulorna till, typ leka ner maten i magen. Men även om Stig är glad i mat så tigger han inget vid middagsbordet & det är faktiskt lite skönt att inte ha pudel tassar på benen & stora runda bedjande ögon som trånar efter en godbit från tallriken, så han skall inte få något från matbordet. Lite annorlunda är det när vi tar kvällsknäckebröden i soffan om kvällen, då skall han helst upp på vår tallrik, haha

img_9558

Nytt för oss, som vi skall följa upp är att Stig är van vid att sova i bur om natten. Visst är det mysigt att ha en liten gosig hårboll i sängen, men det är även väldigt slitsamt. Felix låg mellan mig & maken i alla år, där bröt jag ganska snabbt min mans första bud när vi skaffade Felix -Ingen hund i sängen om natten…. Så eftersom Stig redan är van att sova i bur så var det inget snack om att göra om på det, det mår alla bäst av faktiskt! Så i förrgår köpte vi en bur till lilla vännen. Vi har en lite större Atlas transportbur som jag tyckte var för liten efter den första natten, så vi åkte ut & tittade på olika bur varianter. Vi ville inte ha en bur som skramlar så egentligen såg vi på plast eller tyg burar, så hittade vi den här snygga blå i helt perfekt storlek på vår zoo butik. En vattenskål måtte han ju få också, så han har tillgång till vatten om han blir törstig. Felix traskade ofta upp om natten för att dricka efter att ha snaskat på ben om kvällen fex, så just av den grunden utgick tyg burar. Joy har bäddat mjukt & maffigt i Stigs bur med farmor Saras gamla ullpläd som blivit tovad i tvätt vid en olycka, så har han såklart fått ett lammskinn & så har han sin lilla pläd från uppfödaren i buren, samt min tröja som han stulit & dragit in där, haha Det ser ut som han gillar sin bur, för han är ofta in & ut av den under dagen. Plötsligt har han lagt in leksaker i den, eller så har han hämtat något han lagt där. Men när vi skall sova så försöker han sig lite på om folket kanske faller för lite gråt, men det har gått över ganska direkt när vi släckt lampan. De första nätterna har han sovit genom hela natten utan ett pip & vaknat super happy på morgonen & talat om att han vill gå upp. Det har varit lite i tidigaste laget för frun i huset eftersom han vaknat runt 06 då maken har gått upp & gått på badet, men så är det ju att ha småttingar i huset, bara att gå upp & se glad ut 😉 Jag hoppas dock han sover lite längre nu i helgen när inte husse skall upp på jobb!!

Det här med att använda bur som säng & safe zone till hunden är helt nytt för mig, men jag ser absolut fördelarna med det. Den tänkte jag vi skall använda när han skall tränas att vara lite ensam hemma också. För det är något vi skall ta tag i så fort vi ser att han landat här hemma. Den här killen skall inte få lov att styra hela vårt liv, utan det är jätte viktigt för oss att han även skall bli trygg med att vara ensam hemma några timmar nu & då när det behövs. Jag skall till exempel kunna gå ut på mina power mil rundor (dom är nog lite för heavy för lill killen ännu), gå på  Spenst & träna, ta en sväng till butiken, inte minst gå till läkaren utan att tiden måste passa makens arbetstider så han kan åsså hunden, vi skall kunna gå ut & äta middag hela familjen eller vad det måtte vara.

Egentligen är vi igång lite i det små med att träna han, nu i form av att han skall vara trygg inne ensam med Joy. Då gå jag & maken ut på tomten lite & så är han inne med Joy & det går jätte fint. Små korta stunder i taget, helt utan drama. I helgen skall maken få ta lite mera ”ansvar” med att gå ut lite ensam med han & så, för vi ser ju tydligt redan nu att han binder sig väldigt till mig. Det vill han naturligt vis göra eftersom jag är den som är hemma mest & även fixar & donar mest med han, men han måste lära sig att acceptera att alla i huset har ansvar, att alla skall gå ut med han & att han är trygg med hela sin flock. Han får helt enkelt inte bli beroende av bara mig!

Nästa vecka tänkte jag börja gå till brevlådan, kasta sopor & ta korta minuter utanför huset & han är inne, så får vi ta det i trygga baby steps. Han har ju kunnat vara ensam hemma hos uppfödaren men där hade han ju en hundflock som sällskap, så det blir ju lite som att börja om på nytt…. Utan andra hundar & i nytt hem. Jag tycker just denna biten av få ny hund är lite nervig & det har endast med att göra att jag vet hur jäkla lätt det är att falla i fällan att hunden inte klarar att vara ensam hemma, när man inte jobbar själv, speciellt med liten hund. Jag menar min schäfer Rocky var ju hemma ensam hela dagarna när jag jobbade, något annat var ju inte tema liksom. Mina katter har också varit ensamma hemma, dock oftast i flock men jag har väl haft någon ensam någon gång också. Så allt handlar egentligen om att -jag-måste-göra-jobbet-med-ensamhetsträningen-pungt-slut! Jag måste sluta & vara blödig & överbeskyddande bara för att dom är så pytte små & trogna, jag får kanske tänka att det är en självständig katt, hahahaha

Ni får gärna komma med idéer & tips om ni har några

Riktigt glad fredag till er alla

5 Comments

  1. Evy Lorentzen
    • Sessan
  2. Evy Lorentzen
  3. Britt Heidi
  4. Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enjoy this blog? Please spread the word :)