LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan

torsdag

29

september 2016

0

COMMENTS

Super goda grova rundstykken/frallor

Written by , Posted in Inspiration

img_4438

Igår slängde jag ihop en bröddeg för att ha nybakat färskt bröd till middagen. Vi äter aldrig bröd till middag, men igår hade jag lust att servare det för att kunna noja in den goda såsen till middagen i gott bröd. Det var ett impulsivt infall med alla öds emot mig egentligen, för jag har sällan lyckats med just bröd. Men jag hade ett recept liggande som visst nog skulle vara ett säkert recept på luftiga & saftiga rundstykker som alltså frallor heter här i Norge, så jag gick igång.

Eftersom jag delar receptet med er blev det helt fantastiskt gott bröd!!

Jag äter väldigt lite bröd annat än Wasa knäcke sport+ ibland eller grovt torrt surt rågbröd. Visst kan det vara riktigt gott med bröd, men tyvärr gillar inte min mage det sådär jätte bra. Däremot kan råg, surdeg & dinkel/spelt fungera i moderata mängder. Eftersom jag inte har annat än dinkelmjöl hemma så bytte jag helt enkelt ut alla mjöltyperna med siktad & fullkorns dinkelmjöl. Det gick prima!!

Att tänka på om du skall göra som jag & byta till dinkelmjöl:

-Dinkelmjölet tar inte upp vätska lika snabbt som vanligt vetemjöl, så rådet är ofta att blötlägga dinkelmjölet ca 30 min innan man skall baka ihop degen. I detta tillfälle gjorde inte jag det & det blev kanon bra. En annan liten ”att tänka på”: -Deg av dinkelmjöl tål dåligt hårdhänt knådning på höga hastigheter. En dinkeldeg skall knådas ihop på sakta hastighet med köksmaskin, det är jag däremot noga med. -Dinkeldegen behöver lite mera tid att jäsa, då blir degen bättre & brödet godare. Degen kan kännas lite kladdigare, när man byter ut vetemjöl mot dinkel rakt av, men ha inte i jätte mycket mera mjöl direkt, utan vänta till degen har jäst länge nog & blanda i lite mera till utbaket. 

groverundstykker

blanda

Nu har vi goda hemlagade rundstycken i frysen till helgfrukostarna. Jag som alltid av någon anledning får brödet att bli blytungt & omöjligt att få i sig annat än rakt ifrån ugnen. Dessa rundstykkene var jätte goda idag också efter en natt i skafferiet faktiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enjoy this blog? Please spread the word :)