LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan

torsdag

11

juli 2013

13

COMMENTS

-Hur male/måla parkett golv

Written by , Posted in Herrskapligt anno 1910, Inspiration


stue_vardagsrum

Bild i repris, färdigt resultat med 3 lag Trestjerner golv färg från Scanox

Tjingeling alla fina som tittar in, ni vet väl om att ni är värdefulla, unika precis som ni är!!? 

Bara som en liten påminnelse denna torsdags kväll  :heart:

Ni är jätte många som undrat massa om detta med att måla parkett golv & jag har lovat ett eget inlägg, det är lättare att referera till det än att svara i kommentarer & på instagram. Nu känner jag mig klar för att dela lite tänk, tips & tillvägagångssätt med er, jag kände att jag var tvungen att prova & fela lite före jag delade med mig, för att måla en parkett är ett jätte steg & hur läskigt som helst före man sätter igång!! Gjort är gjort liksom….

Det allra första jag vill pränta in hos er som går i tankar att göra som oss är: -Smörj dig med TÅLAMOD, du kan inte slarva med detta!!

*A & O är GRUNDARBETET man kan inte bygga hus på en dålig grundmur & detsamma gäller även här.

Jag började med att Googla måla parkett & läste både här & där, många har skrivit långa inlägg om ämnet måla golv, men få specifikt om måla parkett. I tillägg till Google pratade jag med olika folk som jobbar med denna färg & hörde mig för med vänner som målat med den. Min väninna @Nina_hviit på IG hade väldigt god erfarenhet med Trestjärners Gulvmaling på trägolv & duktiga Norska bloggerskan Elisabeth Heier hade just målat en bok/bøk parkett & det var bara hennes Go for it Sessan som behövdes för att våga ta steget att förvandla en piss gul gammal tre stavs ek parkett till ett svalt vitt med en touch av grått golv.

Några hävdade att det skulle bli skit fult med sprickorna (skarvarna mellan parkett plankorna) men alla pessimister kan ta sig i dalen 😉 Samtliga som kommit in & sett vårt golv färdigt, säger samma sak: -Men VAD snyggt, det ser ju ut som ni har jätte brett plankgolv som är målat!!  😀 & det var det jag såg framför mig i det som var mina drömmar & som blev verklighet.

Trestjerner_Gulvrens

 Så hur gick vi till väga?

 Du MÅSTE starta med att skura golvet, det är super viktigt & du får inte slarva om du önskar att färgen skall sitta gott. Vi valde Trestjerners Gulvrens eftersom vi skulle måla med färg från samma märke. Klok av skada gick jag till inköp av en gammal god hederlig skurborste med långskaft när vi gick igång med vardagsrummet nu. Matrummet låg jag nämligen på knäna & skrubbade med en gryt svamp, typ wax on wax off… Det var överkurs jobbigt.

 Med skurborsten gick det lättare & jag arbetade upp gott skum & såg på skummet (som blev smutsigt) att smuts & fett lossnade bra. Målet med att använda denna special rens/tvätt är att lösa upp rester efter olika skurmedel osv så att färgen skall få bra fäste.

 Så börjar det riktiga skit görat, tvätta bort all såpe!! Ett gott TIPS är att ha MÅNGA rena moppar & lika många hinkar med rent vatten klart, räkna med att byta vatten många gånger om. Vi har kört med 3 hinkar/bøtter med vatten & lika många moppar i vårt vardagsrum som är störst, jag moppade & maken bytte vatten i hinkarna. Jag överdriver inte om jag säker att han bytte alla hinkar mellan 6-8 gånger före det inte skummade något alls.

Nu skall golvet torka helt torrt, viktigt HELT TORRT!!

slipe_gulv_Male

 Nu är det dags att slipa golvet. På målar butiken rekommenderade dom en slipgrunka man fester slippappret på & så skaft, men det går ann i ett mindre rum…. Det var skit tufft att slipa med den, så i vardagsrummet gick vi över till slipmaskinen vi har & det gick som en dröm.

När du slipar en parkett för att måla den med Trestjerners Gulvmaling  handlar det om att laga fäste till färgen. Du skall alltså inte slipa ner hela lacken & ner på trät. Vi slipade så att det blev rejält vitt.

På en parkett kan man inte gå på med för låg gritt (kornighet) på slippappret, vi valde 180 gritt på rekommendation från målar förhandlaren. Gritt fungerar som så, ju lägre gritt desto grövre papper -eller fil (när man är gammal negldesigner/nagel teknologi). 180 är en relativt fint slippapper men målet är ju inte att repa upp parketten så det sprutar om det, utan rubba ytan.

När du slipat golvet så skall det dammsugas/støvsuges & så mina vänner kan ni fylla era hinkar med vatten igen & se till att alla mopparna är helt rena  8) Nu skall golvet vaskes vaskes vaskes till allt damm är borta & sedan torka.

 När du kommit hit är den absolut värsta grisejobben gjort. Grund arbetet är det absolut värsta med hela processen att få ful parkett vit, men det är helt klart detta som ger grundlaget för hur bra resultatet blir. Både jag & min man har haft mardrömmar om att vi har gäster & färgen lossnar i stora flak när gästerna går över golven, så vi har vart SUPER NOGA med Step 1 & 2.

Trestjerner_gulvmaling_Scanox

 Nu när golvet är torrt tar du på dig rena strumpor för att inte få fett på golvet & så är det bara kicka igång det roliga. Nu skall du MÅLA!!

 Var gott förberedd. Ha allt du kommer behöva framme, färgen torkar fort så du har inte tid att flumma runt & leta saker du kom på att du behöver. Du behöver ha: –Pensel till att spara ut med (måla längs listerna) I målar butiken rekommenderade dom en sned/skrå klippt Jordan pensel som var svin dyr, den var piss!! Den lagade pensel drag (ränder) & den la på för tunna stryk. Idag på andra stryket hittade jag en fordiver/fördrivare 70mm pensel & upptäckte skillnaden mellan heaven and hell. Köp en fördrivar pensel till utsparingen, den lägger mer färg så det täcker bättre & var mycket lättare med att jobba med intill listen. Är du inte stadig på handen så tejpa listerna, personligen är det min styrka att spara ut med millimeter precision så jag gör det på fri hand.

-Rulle avsedd för golvfärg & skaft. Vi använder Jordans vita med gröna ränder, den lägger lagom färg på golvet. –Rulle/roller hink eller kar. –Rörpinne till färgen. –Ha en trasa/klut klar & även –plastposar att stoppa penslar & rulle i till nästa runda (få ut absolut all luft ur posen & knyt igen dne ordentligt så penslarna inte torkar)

male_måla_parkett

 Första målar rundan är den absolut bästa  😀 Resultatet kommer omedelbart & ljuset stannar i rummet ju vitare golvet blir.

Vi har målat våra golv med tre stryk/strøk. På det andra såg vi fortsatt igenom färgen på sina ställen & med det tredje blev det perfekt täckt. Vi önskade även den extra slit styrkan man får med 3 lager. Det som kan vara värt att ha i tanken är att, torktiden till det går att måla ett nytt lager är 8 timmar. Men det är endast på första stryket, för sedan måste du plussa på x antal timmar för de andra lagen. Vi har fex målat andra strøket idag & jag räknar med att golvet måste stå minst 14-16 timmar före vi vågar trampa in & sätta igång igen.

När du har målat sista rundan, så måste färgen få härda före du sätter på möbler. På hinken står det att bruks torr är 24 timmar, men det måste vara för ett stryk. Oavsett lät vi vårt golv i matrummet stå i 4 dygn & när vi då satte in möbler så var det med helt nya filt knottar under var enda möbel.

malt_parkett

 

Golvet målat med ett strøk Trestjerners Gulvmaling

I detta inlägg har jag baserat alla mina tips & erfarenheter på Scanox Trestjerner produkterna, andra produkter kan fungera på andra sätt med både verktyg & hur det fäster & flyter ut på golvet. Vi valde just Trestjerner av den grund att jag pratat med så många som testat olika golvfärger & denna går igen & igen som den mest slitstarka. I olika tester jag läst om golv färg så heter det sig att denna fäster & sitter gott på underlag som trä betong & laminat & att det har särdeles gott fäste & slit styrka, samt torkar snabbt. Detta var tre avgörande viktiga kriterier för oss som gjorde att vi valde just denna golv färg. Vi har ett bruks hem, så här måste golvet tåla att användas!!

Slutligen vill jag tillägga att vi är super nöjda med färg valet på golvet som är Klassisk Hvit s0500-N som vi även har på väggarna (fast där har vi hel matt färg). Det är en färg som lever med ljuset, som framstår som vit men har en touch av grått, en delikat färg frågar du mig.

Jag hoppas detta var till hjälp för dig som går & har lust att måla din gamla parkett. Har du ytterligare frågor så hojta ut i detta inlägg, så samlar vi frågor & svar i ett inlägg 😉

Nu måste jag säga Natti Natti till alla er där ute

13 Comments

 1. marita
 2. Amelie
 3. Erik Snejde
  • ☆ Sessan ☆
 4. Lisa
  • ☮ Sessan ☮
 5. Sofi Nilsson
 6. Joakim
  • Sessan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enjoy this blog? Please spread the word :)