LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan

onsdag

7

oktober 2015

4

COMMENTS

Brutal beskärning

Written by , Posted in Trädgård & växter

IMG_3374

 Citronträdet har fått flyta in medan fikonträdet får stå ute en stund till.

Jag tycker citronträdet ser så pyttit ut där det stor på bild nu & det är det faktiskt i förhållande till vad det var. Jag gick nämligen brutalt till verks med sekatören & kniv före jag bar in det. Det fick liksom bära eller brista, för inte var det särskilt snyggt, det såg inte direkt välmående ut & det var stort & otympligt, egentligen bäst egnas till ett växthus.

Mitt citronträd har ju producerat citroner i all de år jag haft det & nu kändes det risigt. I sommar råkade det nog ut för torka även om det känns omöjligt som det regnat, men det började fälla blad. Så nu hängde gröna citroner i olika storlekar på tunna slinga bladlösa grenar, det ville ju inte föra fram till något positivt eftersom trädet behöver ganska mycket blad för att driva fram citroner. Så jag blundade & klippte av stora grenar med omogna citroner i flertal. Jag skall lova att det kändes ganska galet!! Men jag gjorde det i hopp om att trädet skall få ny fart & producera lite nytt lövverk. Men det värsta av allt som jag gjorde känns lite som vinna eller försvinna, leva eller dö -Jag var tvungen att få ned rotklumpen i mindre kruka för att orka bära in det & för att orka bära det in & ut i duschen i vinter, så jag beskar rotknölen………

Det sista stuntet vet jag alldeles inte om trädet tål. Man kan beskära grenarna på ett citronträd ganska kraftigt (även om hösten även om våren är att föredra), men rotklumpen har jag ingen aning om fungerar. Nu har jag inte skurit ner till de tjocka rötterna, men i alla fall 4 cm runt omkring med massa smårötter.

Kändes som jag inte hade något annat val faktiskt, bortsett ifrån att ge bort trädet till någon med växthus då. Men det vill jag ju inte.

IMG_3378

 Jag skördade 3 mogna citroner, två fick jag kasta för det var något djur som ätit sönder skalen så dom såg jätte fula ut. Men först pressade jag ur saften så klart, de vitaminerna jag odlat själv är ju så klart de allra godaste!!

IMG_3376

 Även om jag klippte av massa citronkart hänger det kvar 4 stycken så jag har ny skörd nästa höst. Ja för det tar dom ett helt år att mogna, ni kan tänka er att man äter dom med andakt då.

IMG_3377

Detta kart står på uppföljning, det ser inte helt bra ut i skalet just nu & fortsätter det så åker det bort till fördel för trädet.

Hej onsdag

Det är tvätt äkta blåshöst ute. Träden svajar riktigt & bladen bara regnar ned över backen. Mitt fikonträd åker definitivt i källaren idag & så måste jag komma på en lösning för mina fuchsior, jag har ju två i vanlig krukstorlek men så har jag fuchsia busken som jag inte helt vet hur jag skall få placerat. Dessa rackare skall ju ha svalt & många timmars ljus under vintern. Källaren är perfekt temperatur mässigt men ljuset fattas…. Måste hitta på något före första frosten kommer.

Hoppas ni får en fin dag, massa kramar Sessan

4 Comments

  1. Annikki
    • ☮ Sessan ☮
  2. Julie Lægreid
    • ☮ Sessan ☮

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enjoy this blog? Please spread the word :)