LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan

måndag

6

januari 2014

20

COMMENTS

Detaljerna som gör köket

Written by , Posted in Köket

Ikea_Metod_Bodbyn_Kitchen_Kjøkken_Køksinredning

NIB´s januari utfodring är ”Blanke Ark & Kjøkken” & där har jag lust att visa vårt fina kök som jag är ganska så stolt av.

Så detta är mitt bidrg till NIB´s januari utfordring. Titta in här & se på alla de andra deltagarnas snygga kök & detaljer i köken

EDIT: Alltid strul när jag deltar & skall ladda upp på NIB. Denna gång kom inte thumbnail bilden med 🙁 Folk måste tro jag är teknisk analfabet. Inte ens det röda X som skall dyka upp på min bild så jag kan ta bort & göra om kommer upp!! Nu struntar jag i det *grrrrr*

Jag tror vårt kök är det i bloggen jag får absolut mest frågor om numera, sedan start av bygging i mai till nå. Det blev ett av de första IKEA METOD kök som sattes upp i Norge & eftersom Sverige började sälja Metod i Juli så var vårt kök först där också i en tid när många googlade IKEA´s nya köksserie, allt detta en tillfällighet. Vi ritade ju först ett FAKTUM kök till vårt nya (gamla anno 1910) hus, men bestämde oss snabbt för att vänta på METOD.

I vårt kök är det golvet som gör köket, tycker vi. Med stor skepsis blev jag enig med maken om att gå för detta schack rutiga golv. Idag är jag super glad för det, det skapar liv i ett kök fyllt till bredden av skåp & bara nyanser av vitt vitt vitt (NYANSERNA av vitt återkommer jag med nederst i FAQ), det enda jag kunde tänkt mig byta ut detta golv med var ett riktigt slitet plankgolv målat i en snygg vit grå nyans. Kunde tänkt mig fina historiske fliser/klinkers men båda dessa drömmar skulle bli så omfattande i både tid & pengar att vi gjorde det så här nu. Vi ville flytta in & vi är nöjda med vår budget lösning.

Ikea_Metod_Bodbyn_Inbyggd_kyl_frys_

När vi ritade köket var det viktigt för oss att utnyttja takhöjden, jag ville absolut ha full fryser & kjøleskap, samt ett høyskap (skafferi) till torrvaror. Det & en liten avlastningsbänk fick vi in på ena väggen med dubbla rader överskåp. Under avlastningsbänken är 2 st djupa 80cm skuffer/lådor. Stora snygga skuffer i all ära, vår erfarenhet med två tidigare köks byggen & stora massa stora skuffar var att det är otroligt jobbigt att organisera småsaker i, ni vet folie, bakepapper, brödpåsar, fryspåsar, mellanleggspappir, bakformar and so on. Så här utnyttjade vi nya METOD maximalt & fyllde de två stora skuffene med mindre invändigt (se nedersta detaljbilden)

Kitchen_Kjøkken_schack_rutigt_golv_svart_vit_Bodbyn_Metod_Old_house_Verisure_Bolig_alarm

Så är det den där irriterande köksmöbeln som bara inte passar in, den hänger med ännu ja. Jag sparar till mitt drömbord & mantrat är -Roma byggde ikke på en dag!! Men ni är väl eniga med mig om att ett lite tyngre rustikt bord hade gjort sig mycket bättre här!??

Jag prisar våra fönster på köket som ligger på skuggsidan av huset, utan dom hade köket vart ett totalt mörker.

 

breakfast_frukost_Kitchen_Window_styling_Interior_betong_mateus_Riviera_maison_Lene_Bjerre

 Om ni undrar, så sitter jag oftast här i vårt kök & njuter.

Detaljer_Ikea_Metod_Bodbyn

Jag tycker vårt kök är ganska ordinärt på utsidan, vi är nöjda & det känns funktionellt för mig som arbetar mest där. Jag kunde alltid önskat massa mera bänkplats, men å andra sidan hade vi det en gång & då använde vi inte en bråkdel av den. Då drömde jag om full frys & kyl, ett høyskap & kjøkkenbord på kjøkkenet. Nu har jag allt utom massa bänkplats & det löser jag med att använda kjøkkenbordet som arbetsplats också när det behövs 😉

Men det som jag alltid prisar mig lycklig över är så absolut inmaten i inredningen, att den är totalt genomtänkt. Jag djup dök verkligen i IKEA´s alla praktiska organiserings möjligheter, jag måste säga att dom verkligen är bäst där till summor man kan leva med utan att sova dåligt.

Detta är hjärtat i vårt hem, helt klart!! Nästan en kliché men det är sant.

Eftersom jag får massa massa frågor om vårt kök, flera bilder önskas alltid, så lagar jag en liten FAQ i detta inlägg som jag lägger i kategorin kök.

FAQ IKEA METOD BODBYN

 • Vilket material är golvet & hur är det? -Golvet är från Forbo & vinyl, riktigt behagligt att stå & gå på när man arbetar på köket, samt isolerar.
 • Vart kommer era handtag & knotter ifrån? En lokal kjøkkenforhandler i Halden, det är skål 95mm & knott i tenn/tinn
 • Är alla vitvaror från IKEA? Ja i skrivande stund
 • Är ni nöjda med själva köket, bygg kvalité osv? Vi har haft medel dyrt kök, riktigt möbelkök & detta & vi är överraskade över god kvalité mtp att priset är så pass mycket lägre.
 • Monterade ni själva? Nej, vi anlitade IKEA´s samarbetspartner, dom hade vi väldigt varierad erfarenhet med….
 • Bodbyn är offwhite, hur fungerar det till andra rent ”vitare” nyanser? Detta var mitt stora dilemma med att köpa IKEA kök. Jag ville inte ha släta dörrar, det hade vi haft & hade inte alls gjort sig här. Ville inte ha högglans heller. Då var det Laxarby som jag gillade bäst, den kändes väldigt genuin & kvalitativ ut, men var mera laserad & framstod nästan som rosa. Då vart det Bodbyn. Iom att vi valde det golvet vi gjorde, var det vita rutorna i crème nyans, fönsterkarmar, dörrkarmar, lister kunde inte målas hur rent vita som helst utan att vi skulle behöva skicka bort alla innerdörrar & måla dom också, så vi ingick en kompromiss & dämpade det gula i list, fönster & dörrkarm färgen & så smällde vi på med ren vit i Norge kallad Klassisk Hvit (s-0500 N) på väggarna. Ni får ju bedöma själva av bilderna. Personligen är jag faktiskt väldigt nöjd. Allt är ljust, men det lever. Det går igen i alla rum & smälter ihop bra med möbler i alla tänkbara vita nyanser. Grunden är väggarna i klassisk vit i vardagsrummet & matrum även golvet & så skapar resten liv. Hade allt vart klassik vit, tror jag hemmet hade framstått ganska så platt.
 • Hade du valt IKEA kök igen? YES absolut!!
 • Fattades mycket i leveransen & kom den i tid? Inget fattades, dock klantade montörerna till det så vi fick köpa till några täcksidor. Allt levererades punktligt på dagen.

Läs mera om vårt kök & bygget i köks kategorin.

20 Comments

  • ☮ Sessan ☮
 1. Madeleine
 2. Lisa
  • ☮ Sessan ☮
 3. Sandra
  • ☮ Sessan ☮
 4. Sandra
  • ☮ Sessan ☮
   • Sandra
    • ☮ Sessan ☮
 5. Annelie
  • ☮ Sessan ☮
 6. Annelie
  • ☮ Sessan ☮
 7. Lotta
  • ☮ Sessan ☮
 8. Setareh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enjoy this blog? Please spread the word :)