LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan

onsdag

5

maj 2010

2

COMMENTS

Ja Takk begge deler!! *Cykelhjälm igen*

Written by , Posted in Dagbok, Ord med mening

Mamma.no tog tag i den debatt jag försökt starta ang gröna spännen på  Cykelhjälmar till barn under skolålder.

Tusen Tusen Tack till FAB blad som tar upp saken.

Jag har ju lagat flera inlägg om detta med gröna spännen på barncykel hjälmar & mailade Norska Mamma för att höra om dom ville ta upp saken här i Norge, något dom nu gjort! Dom har fått svaren på varför man inte har samma standard som Sverige. Läs artikeln här eller klicka på bilden över.

Personligen blir jag väldigt överraskad  över den hållning Trygg Trafikk har till detta tema med gröna spännen. Dom menar att barn skall lära sig att ta av sig cykelhjälmen vilket självfallet gäller även när dom har hjälm med grönt spänne!! Cykelhjälmen är till cykling. MEN, de minsta glömmer fort när plötsligt något annat lockar & det är där det gröna spännet kommer  in. När barnen cyklar på dagis, cykelvägar & andra ställen, utom i cykelsetet bak mamma eller pappa & kanske mitt i trafiken (om barn under 6 år över huvudtaget borde färdas där….)

Barnet stryps fort i en cykelhjälm & det lilla barnet under 6 år har inga som helst förutsättningar att slaviskt kunna komma ihåg att ta av sig hjälmen, när alla vännerna ropar från klätterstativet! Det är ett ögonblicks verk så är olyckan ute. Det är detta lilla obevakade ögonblick det gröna spännet räddar liv!

Varför antingen eller? Borde man inte kunna lära barnen att ta av cykelhjälmen även om den har ett grönt spänne?

Lekhjälmar är inget tema för mig!! jag ser inget poäng med det & tror barn tål vanlig lek. Hjälm skall användas på cykel, skridskor/skjøyter, på hästryggen osv

Speciellt dåligt gillar jag det påstånd om att barn generellt leker mera med hjälm på huvudet i Sverige!! Så jag frågar mina läsare i Sverige

Leker ditt barn med hjälm, med mindre h*n har cyklat? ser du ofta detta på andra barn?

Hur tänker ni, både Norska & Svenska läsare. Jag behöver er mening för att kunna gå vidare med debatten!!

Det finns en enda orsak som gör att jag skulle kunna tycka att TT´s svar var ok & det är att svaret kommer som följd av vetskapen om hur dåligt utbyggda cykelvägar det är här i Norge & att det kanske då oftare är bilväg snuttar som barnen måste färdas på med sin cykel. Även om jag inte kan se för mig att föräldrar cyklar på sådana ställen med barn under 6 år i stor utsträckning. Detta med dåliga & ”klattiga” cykelvägar i Norge var ju faktiskt tema på tv2 frukost tv i går.

-Ett barn som sitter i cykelsäte bak mor eller far skall självklart ha en vanlig cykelhjälm, då både höjd & fart på cykeln blir en helt annan.

Även Vogndilla har engagerat sig i debatten & följer den här

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enjoy this blog? Please spread the word :)