LIFESTYLE and INTERIOR by Sessan

tisdag

24

januari 2017

3

COMMENTS

Att strax ha en 11åring i hus

Written by , Posted in Dagbok

 Just nu i skrivande stund hos mig. Lite levande ljus får mjuka upp den mörka & kalla morgonen i väntan på dagsljuset & förhoppningsvis solen. Kaffekopp nummer tre värmer kroppen inifrån & sakta vaknar huvudet till liv.

Även om termometern visar 4 minus idag, så gör jag mitt bästa för att dra in lite hopp om vår i huset. Pärlhyacinter har fått flytta in, lika så några krukor med tulpaner i kruka. Tulpanerna är jag väldigt spänd på, för dom skall bli vackert vita med dubbla blad. Några knippen med ljusrosa tulpaner i vas får pryda matbordet i matrummet också.

Vi har ju kalas vecka här hemma denna veckan. Våran Joy fyller 11år på torsdag & ni kan ju bara föreställa er hur hon räknar ner. Själv nyper jag mig i armen & undrar hur det hände, att min lilla baby blev en stor donna på no time. Plötsligt är liksom allt barnsligt just barnsligt & även om jag anser 11år är fortfarande är ”min lilla plutt” ålder, så får jag för alla gudars skull inte uttrycka det på något vis…. Det är helt klart stor skillnad på 11år i 1981 & 11år 2017. När jag vara elva så lekte jag fortfarande med Barbie, då kunde jag fint klä ut mig & leka roll-lek med väninnor, typ mamma-pappa-barn, vi lekte häst utanför radhuset & byggde hinder som vi galopperade över & gnäggade i högan sky. Det kan jag bara tala om att inte finns på denna världskarta anno 2017.

Ibland hade jag verkligen önskat att det var lite mera old days, även om jag så absolut inte är någon bakåt strävare! Vi har ju varit väldigt tydliga på i hela Joys uppväxt att hon skall få ta del i den teknologiska världen innanför tydliga ramar, just för att det är verktyget alla barn måste förhålla sig till i framtiden. Datorer & smart phones är inget som kommit för speciellt intresserade eller vissa branscher, det är ren allmänbildning. Idag är dessa verktyg en del av barnen sociala arena & att hålla igen det är detsamma som att avskära barnet från totalt från vänners gemenskap.

Dock kan jag avslöja att det inte är helt problemfritt att låta barnet delta socialt i den ”nya världen”, i alla fall inte för oss som har klara regler vi inte rockar en sekund på. Jag kan avslöja att vi om inte dagligen så varje vecka är världens värsta päron!! För hos oss finns inte fri tillgång till app store, utan vi har passordet & hon får komma till oss för att visa den app hon vill ha så vi får läst om den & avgjort om den är ägnad för en 11åring eller ej. Vi har filter på hennes data som vi öppnar ibland till vissa skolarbeten eller andra speciella uppgifter där man kanske måste brädda söket på google. Där hon färdas följer vi med & så kommer det förbli länge till, just för att det är vårt ansvar att vi lär henne hantera internet med vett & förstånd. En dag kommer hon tacka oss, även om vi är helt pucko i huvudet i hennes ögon just nu.

Har ni hör det här? -Alla andra får lov, -Alla andra har, -Alla andra har gjort, -Alla andra ska

Vissa gånger lönar det sig att undersöka ”vad alla andra får” & andra gånger lönar det sig att våga vara förälder & stå i kampen, för det man själv menar är rätt, för till sjunde & sist är det bara barnets föräldrar som bär huvudansvaret.

Nåväl, livet tillvår donna består som tur är inte endast av internet, hon är aktiv med handbollen & älskar det, hon är fortfarande väldigt glad i att vara ute i friska luften & hon är en väldigt social tjej även utanför internett. Vi har inte en dag här hemma utan vänner på besök eller att hon är hos vänner. Dom håller ihop, är kreativa & hittar på massa kul. Som mamma gör det mitt hjärta helt, att veta att hon har goda trygga vänner i livet, för jag har ju faktiskt insett att jag gått från att vara den viktigaste i hennes liv 24/7 tillsammans med hennes pappa, till att bli den som alltid finns där oavsett vad som händer, men som kan hålla sig lite i bakgrunden, haha.

Nu skall frun i huset, sätta lite fart. Ni vet, det vanliga… Sängar skall bäddas, en tvättmaskin skall tömmas & fyllas på, jag skall in i duschen & så skall Stig ha en redig genomgång med borstar, kardor & kammar före han skall lämnas hos hundfrisören & få klippt till frisyren. Just nu ser han ut som en stor pälsboll, det lilla trollet.

Fin tisdag till er alla

3 Comments

  1. Mia
  2. Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Enjoy this blog? Please spread the word :)